Sałatka grecka z cytryną i ziołami

    Sałatka grecka z cytryną i ziołami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Oto moja wersja sałatki greckiej. Bardzo prosta i świetna jako dodatek do mięs lub ryb z grilla. Ma bardzo świeży smak, bo do dressingu dodaje się sporo ziół i sok z cytryny.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 duży ogórek, obrany i pokrojony w małą kostkę
    • 1 zielona papryka, pokrojona w małą kostkę
    • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w małą kostkę
    • 4-5 pomidorów, pokrojonych w małą kostkę
    • 200 g sera feta, pokruszonego
    • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i mięty
    • sok z połowy dużej cytryny
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej misce wymieszać 6 pierwszych składników.
    2. Polać to oliwą i sokiem cytrynowym.
    3. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis