Skrzydełka z cytryną i czosnkiem

    Skrzydełka z cytryną i czosnkiem

    5polubień
    1godz.17min.


    Zrobione przez 6 osób

    Prościuteńkie skrzydełka kurczaka, które na pewno zostaną migiem pożarte przez gości na każdej imprezie. Trzeba je marynować przez godzinę w lodówce. Można je też upiec na grillu!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sok z 1 cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 2-4 ząbki czosnku (lub do smaku), zgniecione
    • 16 skrzydełek kurczaka
    • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.17min. 

    1. W misce wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie dodać skrzydełka. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
    2. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i rozgrzać piekarnik na funkcji "grill". Wyjąć skrzydełka z marynaty i rozłożyć na przygotowanej blasze. Piec przez około 7 minut, odwracając raz na drugą stronę. Opcjonalnie można je posypać natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis