Quiche z porem

    Quiche z porem

    6polubień
    1godz.


    Zrobione przez 16 osób

    Kiedy piekę tę quiche dla gości, zawsze piekę dwie wersje - jedną bez szynki, dla wegetarian. Obydwie wersje są równie pyszne i są cudownym sposobem na danie z porów. Można użyć gotowego kruchego spodu!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 200 g mąki pszennej
    • 75 g zimnego masła
    • 1 jajko
    • 1 szczypta soli
    • nieco zimnej wody
    • Nadzienie
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2-3 cienkie pory
    • 4 jajka
    • 250 ml crème fraîche
    • 100 g sera gruyere, startego
    • 50 g ementalera, startego
    • 50 g szynki pokrojonej w kostkę
    • świeżo zmielony biały pieprz
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wyrobić dłońmi mąkę z masłem, jajkiem i solą, dodając tylko tyle wody, ile potrzeba aby powstało gładkie ciasto. Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200.
    3. Od porów odciąć zielone liście, resztę pokroić w cienkie plasterki i umyć kilkakrotnie w zimnej wodzie.
    4. Oliwę rozgrzać w patelni i smażyć pora przez 5 minut, aż się zeszkli.
    5. Rozwałkować ciasto, aby pasowało do tortownicy o średnicy 25 cm, uformować też brzeg o wysokości 2-3 cm.
    6. Jajka roztrzepać ze śmietaną, wmieszać sery, szynkę i pora. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć mieszaninę na cieście i wygładzić wierzch.
    7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis