Zupa na wołowinie z pulpetami z wątróbki

    Zupa na wołowinie z pulpetami z wątróbki

    Zapisz do ulubionych
    2godz.10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Zupa z pulpecikami z wątróbki na żeberkach - pyszna i sycąca. Najlepiej podawać zupę z makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Pulpety
    • 150 g wątróbki z kurczaka, zmielonej
    • 100 g (1 szkl.) bułki tartej
    • 3 łyżki mąki
    • 2 jajka
    • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka soli
    • ⅛ łyżeczki majeranku
    • ⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • Zupa
    • 1 kg żeberek wołowych
    • 2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
    • 3 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 4 łyżeczki soli
    • ¾ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 2 l wody
    • 2 marchewki, przepołowione
    • 3 pomidory, posiekane
    • 4 gałązki natki natki pietruszki, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.50min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Starannie wymieszać wątróbkę z bułką tartą, mąką, jajkami, natką pietruszki, 1 łyżeczką soli, majerankiem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Odstawić.
    2. Opłukać żeberka, a następnie umieścić w dużym garnku. Dodać cebulę, seler, 4 łyżeczki soli, pieprz, wodę, marchewkę, pomidory i pietruszkę. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.
    3. Zdjąć pianę z powierzchni zupy, a następnie znów przykryć i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
    4. Wyjąć mięso, kości i marchew z zupy. Mięso i marchewkę pokroić na małe kawałki i ponownie wrzucić do zupy. Doprowadzić do wrzenia.
    5. Z masy wątróbkowej uformować w kulki wielkości piłek golfowych; wrzucić je do gotujacej zupy. Przykryć i gotować przez 10 minut.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis