Kurczak po libańsku z czosnkiem i jogurtem

    Kurczak po libańsku z czosnkiem i jogurtem

    8polubień
    55min.


    Zrobione przez 11 osób

    Ten grillowany kurczak po libańsku jest tak prosty, że musi się udać! Smakuje wyśmienicie sam, albo w chlebku pitta, z hummusem, kapustą pekińską, piklami, ostrą papryką, i czymkolwiek, co akurat jest pod ręką!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • Marynata
    • 150 g jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Piersi kurczaka przełożyć do miski i zalać marynatą. Odstawić na 30 minut.
    2. Rozgrzać grill albo piekarnik na funkcji "grill". Wyjąć kurczaka z marynaty i piec na grillu (lub w piekarniku pod grillem) aż się dobrze zrumieni i stanie się chrupiący, pamiętając, aby go odwrócić na drugą stronę. Wylać pozostałą marynatę. Aby sprawdzić, czy kurczak jest gotowy zawsze odkrawam kawałek (i sama go zjadam).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Polecam - łatwy sposób na urozmaicenie zwykłego grillowanego kurczaka. - 18 lis 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis