Kurczak po libańsku z czosnkiem i jogurtem

    Kurczak po libańsku z czosnkiem i jogurtem

    (10)
    8polubień
    55min.


    Zrobione przez 12 osób

    Ten grillowany kurczak po libańsku jest tak prosty, że musi się udać! Smakuje wyśmienicie sam, albo w chlebku pitta, z hummusem, kapustą pekińską, piklami, ostrą papryką, i czymkolwiek, co akurat jest pod ręką!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • Marynata
    • 150 g jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Piersi kurczaka przełożyć do miski i zalać marynatą. Odstawić na 30 minut.
    2. Rozgrzać grill albo piekarnik na funkcji "grill". Wyjąć kurczaka z marynaty i piec na grillu (lub w piekarniku pod grillem) aż się dobrze zrumieni i stanie się chrupiący, pamiętając, aby go odwrócić na drugą stronę. Wylać pozostałą marynatę. Aby sprawdzić, czy kurczak jest gotowy zawsze odkrawam kawałek (i sama go zjadam).
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (10)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    1

    Polecam - łatwy sposób na urozmaicenie zwykłego grillowanego kurczaka.  -  18 lis 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis