Sałatka z roszponki z jabłkiem i orzechami włoskimi

    Sałatka z roszponki z jabłkiem i orzechami włoskimi

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 8 osób

    Uwielbiam sałatki z roszponki. Najlepsze jest połączenie roszponki z orzechami włoskimi i jabłkiem ze słodkim sosem na bazie soku z cytryny, cukru, oleju z pestek dyni i octu balsamicznego.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 100 g roszponki
    • 50 g grubo posiekanych orzechów
    • 1/2 kwaśnego jabłka, umytego i pokrojonego w cienkie plastry (nie obierać!)
    • Dressing
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 4 łyżeczki cukru (lub mniej, do smaku)
    • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni
    • 2 łyżeczki octu balsamicznego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Roszponkę dobrze umyć i osuszyć.
    2. Sok cytrynowy wymieszać z cukrem, aby cukier się całkowicie rozpuścił. Wmieszać olej z pestek dyni i ocet balsamiczny.
    3. Roszponkę, jabłko i orzechy przełożyć do miski, polać dressingiem i dobrze wymieszać.

    Wskazówka:

    jeśli nie możesz znaleźć oleju z pestek dyni, możesz użyć oleju z orzecha włoskiego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis