Tadżin z jagnięciny z pigwą

    Tadżin z jagnięciny z pigwą

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Tazin z jagnięciny w nowej odsłonie - w towarzystwie pigwy. Dostałam ten przepis od znajomej z Maroko, więc na pewno jest autentyczny. Podawać z kaszą kuskus.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g jagnięciny (udźca) pokrojonej w kostkę
    • 2 duże cebule starte na grubych oczkach
    • 60 g masła
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki szafranu w nitkach
    • 1 laska cynamonu
    • 600 ml wody
    • sól
    • 2 duże pigwy
    • 2 łyżeczki miodu
    • 1/2 łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.25min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Do dużego garnka o grubym dnie włożyć jagnięcinę, cebulę, masło, imbir, pieprz, szafran i laskę cynamonu. Przykryć garnek i dusić przez 10 minut. Nie pozwolić, by mięso się przysmażyło. Wlać wodę, doprowadzić do delikatnego wrzenia i dusić pod przykryciem przez 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą do smaku.
    2. Pokroić owoce pigwy na osiem części, usunąć nasiona, ale nie obierać owoców ze skórki. Dodać do garnka wraz z miodem i cynamonem i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dolać więcej wody - wszystko powinno przykryte płynem. Dusić jeszcze przez 30 minut. Wyjąć laskę cynamonu i podawać.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis