Muffinki - biedronki

    Muffinki - biedronki

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Czekoladowe muffiny, które smakują świetnie i są zawsze rozchwytywane na przyjęciach urodzinowych dzieci. Dekorując je można się posłużyć własną inwencją twórczą, przykleić kolorowe kuleczki jako kropki biedronki, albo użyć czerwonego lukru.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Muffiny
    • 150 g masła
    • 125 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 2 jajka
    • 100 ml mleka
    • 200 g mąki pszennej
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao
    • 1 tabliczka mlecznej czekolady, startej
    • Do dekoracji
    • cukier puder
    • sok z cytryny
    • czerwony barwnik spożywczy
    • guziczki czekoladowe lub brązowe lentilki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Formę na 12 muffinów dobrze wysmarować tłuszczem i posypać mąką; rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Zmiksować masło aby było puszyste. Stale miksując stopniowo dodawać cukier, aromat waniliowy i jajka (po jednym na raz), dobrze miksując po każdym dodaniu. Wmieszać mleko.
    3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z kakao, przesiać, a następnie dodać do masy jajecznej i wymieszać łopatką. Na koniec dodać czekoladę i wymieszać całość jeszcze raz łopatką.
    4. Wyłożyć ciasto łyżką do foremek i piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Sprawdzić wykałaczką czy muffiny są w środku upieczone.
    5. Studzić przez 10 minut w foremce, a następnie przełożyć na metalową kratkę. Do każdej jeszcze ciepłej babeczki wcisnąć po 2 czekoladowe guziczki - jako oczy - a następnie odstawić, aby całkiem ostygły.
    6. Wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym aby powstał gęsty lukier. Dodać czerwony barwnik i pokryć muffiny do połowy tym czerwonym lukrem. Ze startej czekolady usypać linię po środku, aby rozdzielić skrzydełka biedronki. Z guziczków czekoladowych albo z kolorowych lentilków zrobić kropki. Lukrować po kilka muffinów na raz i natychmiast dekorować guziczkami i czekoladą, po polewa szybko stygnie.
    7. Odstawić, aby polewa zastygła, a następnie rozdawać szczęśliwym dzieciakom!

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis