Köfte - tureckie pieczone kotlety mielone

    Köfte - tureckie pieczone kotlety mielone

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Te tureckie kotleciki będą hitem tego sezonu grillowego, bo bardzo szybko się je przygotowuje. Doskonale smakują w chlebku pitta z dodatkami typowymi dla kebabów, albo podane z ryżem, cytryną i pokrojoną w krążki cebulą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mięsa mielonego
    • 4 kromki czerstwego chleba, namoczonego w wodzie i dobrze odciśniętego
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 6 łyżki wody
    • 2-3 szczypty pieprzu cayenne
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik na funkcji "grill".
    2. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. W mokrych dłoniach formować z masy małe kuleczki.
    3. Nadziać kuleczki na patyczki do szaszłyków i piec pod grillem, od czasu do czasu odwracając, aż się równo obsmażą i nie będą już różowe.

    Dla odmiany

    można je też upiec na grillu!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis