Sałatka z jarmużu z rodzynkami i gorgonzolą

    Sałatka z jarmużu z rodzynkami i gorgonzolą

    5polubień
    15min.


    Zrobione przez 11 osób

    Kilka lat temu spróbowałam tej sałatki na przyjęciu i w końcu mam przepis. Od tej pory to jedna z moich ulubionych sałatek. Wiem, że "sałatka z jarmużu" brzmi dość dziwnie, ale jest przepyszna i naprawdę zdrowa!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 pęczek jarmużu
    • 1 łyżeczka soli morskiej
    • 60 g nasion słonecznika
    • 1/4 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
    • 60 g rodzynek
    • 1/2 jabłka, pokrojonego w drobną kostkę
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 2 łyżki octu 5%
    • 40 g sera gorgonzola, pokruszonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Odciąć łodyżki jarmużu, umyć liście. Osuszyć w suszarce do sałaty albo za pomocą papierowego ręcznika. Ułożyć stosik z liści na desce do krojenia i pokroić je w cienkie paseczki, a następnie przełożyć do dużej miski. Posolić i mieszać dłońmi przez 2 minuty.
    2. Na suchej patelni, na małym ogniu, uprażyć nasiona słonecznika, stale mieszając aż zmienią kolor i zaczną uwalniać orzechowy aromat.
    3. Przełożyć jarmuż do innej miski, wylewając wodę, która się zebrała po mieszaniu. Wymieszać cebulę z rodzynkami, jabłkiem i uprażonymi nasionami słonecznika. Dodać ocet i oliwę i dobrze wymieszać. Doprawić i w razie potrzeby dodać więcej octu lub soli. Na koniec wmieszać gorgonzolę i podawać.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis