Kaiserschmarrn - austriacki słodki omlet z rodzynkami

    Kaiserschmarrn - austriacki słodki omlet z rodzynkami

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 19 osób

    Kaiserschmarrn to omlet pochodzący z Austrii - zupełnie inny od naszego, ale absolutnie przepyszny. Dostałam ten przepis od znajomej z Wiednia i to najlepszy omlet, jaki kiedykolwiek jadłam! Podawać z sosem owocowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki rodzynek
    • 2 łyżki rumu
    • 4 żółtka
    • 50 g cukru
    • 1 szczypta soli
    • 500 ml mleka
    • kropla aromatu waniliowego
    • 150 g mąki pszennej, przesianej
    • 5 białek
    • 60 g stopionego masła
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem i odstawić na 30 minut. Odcedzić i osuszyć.
    2. Zmiksować żółtka z cukrem i solą na jasną, gęstą masę. Wmieszać mleko i aromat waniliowy. Następnie stopniowo dodawać mąkę, stale miksując. Na koniec wmieszać rodzynki.
    3. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i wymieszać całość łyżką.
    4. W głębokiej patelni (o średnicy ok. 20 cm) na małym ogniu rozgrzać łyżkę masła i wlać połowę ciasta na grubość ok. 5 cm. Smażyć przez około 4 minuty, aż ciasto się podniesie, a od spodu się lekko przyrumieni. Zdjąć z patelni, dodać do niej kolejną łyżkę masła, odwrócić omlet i smażyć drugą stronę przez 4 minuty.
    5. Gotowy omlet pokroić dwoma widelcami na 6-8 części i umieścić na ciepłym talerzu. Powtórzyć z pozostałą częścią ciasta.
    6. Rozgrzać pozostałe masło i podsmażać jeszcze raz wszystkie kawałki omletu przez 2 minuty, raz odwracając je na drugą stronę. Ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem. Podawać z ulubionym sosem owocowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis