Smażone warzywa po tunezyjsku (kafteji)

    Smażone warzywa po tunezyjsku (kafteji)

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 6 osób

    Kafteji to coś na kształt tunezyjskiego jedzenia dla ubogich: różne warzywa są smażone oddzielnie, a następnie razem z dodatkiem jajka - potem sieka się je z grubsza dużym nożem. Podaje się je z bagietką, jako nadzienie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 5 dużych ziemniaków
    • dużo oliwy z oliwek
    • 1 zielona papryka
    • 5 cebul
    • 1 łyżka przyprawy ras el hanout
    • 500 g dyni, obranej, pestki usunięte
    • 3 jajka
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę wielkości 5 cm.
    2. Do dużego rondla wlać 1-2 cm oliwy i dobrze rozgrzać. Smażyć ziemniaki na złocisty kolor (około 20 minut), odwracając je od czasu do czasu. Wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odciekły z tłuszczu.
    3. Papryki przekroić na pół i usunąć nasiona. Posmarować oliwą i ułożyć na blasze do pieczenia skórką ku górze. Wstawić pod grill i piec, aż skórka ściemnieje i powstaną na niej pęcherzyki. Gorącą paprykę przełożyć do woreczka (np. na mrożonki) i szczelnie go zamknąć. Wyjąć paprykę z worka po 15 minutach i obrać ze skórki.
    4. W międzyczasie rozgrzać w osobnym rondlu więcej oliwy. Obrać cebulę i pokroić w cieknie krążki. Smażyć na złoty kolor przez 15 minut, często mieszając. Na koniec dodać ras el hanout.
    5. Dynię pokroić w kostkę wielkości 5 cm i podsmażać przez 15 minut w rondlu, w którym były smażone ziemniaki, aż zmięknie i się nieco przyrumieni. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
    6. W rondla wylać oliwę i włożyć do niego wszystkie usmażone i upieczone warzywa. Jajka roztrzepać i polać nimi warzywa. Przykryć rondel i postawić rondel na niewielkim ogniu, aby jajka się ścięły. Przełożyć zawartość rondla na dużą deskę do krojenia, oprószyć solą i pieprzem i posiekać wszystko dużym nożem.

    Ras el hanout

    to przyprawa, którą można dostać w sklepach z żywnością orientalną lub w sklepach internetowych.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis