Kruche ciasteczka z dżemem

    Kruche ciasteczka z dżemem

    10polubień
    2godz.52min.


    Zrobione przez 21 osób

    Pyszne, kruche ciasteczka z dżemem, które biją na głowę te kupowane w sklepie, a wcale nie jest trudno je upiec. Można użyć dowolnego dżemu, choć ja najbardziej lubię morelowy albo porzeczkowy. Podawać z dużym kubkiem herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 500 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 225 g cukru
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 1 szczypta soli
    • 2 jajka
    • 1 słoik dżemu morelowego lub porzeczkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.52min. 

    1. Mąkę wyrobić na gładkie ciasto z proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem, cukrem waniliowym, solą i z jajkami. Owinąć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    3. Rozwałkować ciasto i wycinać kółka o średnicy 5 cm. Jedną połowę odłożyć, a w drugiej połowie kółek wyciąć na środku mniejsze kółka.
    4. Ułożyć wszystkie kółka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10-12 minut, aż będą złociste.
    5. Kółka bez dziurek posmarować dżemem póki są jeszcze ciepłe. (Dżem porzeczkowy należy najpierw przepuścić przez sito, aby pozbyć się pestek.) Kółka z dziurkami posypać cukrem pudrem, a następnie ułożyć na kółkach posmarowanych dżemem (cukrem pudrem ku górze). Odstawić, aby ciastka ostygły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis