Kruche ciasteczka z dżemem

Pyszne, kruche ciasteczka z dżemem, które biją na głowę te kupowane w sklepie, a wcale nie jest trudno je upiec. Można użyć dowolnego dżemu, choć ja najbardziej lubię morelowy albo porzeczkowy. Podawać z dużym kubkiem herbaty.

Brigitte

Składniki

ilość porcji: 40 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 225 g cukru
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 słoik dżemu morelowego lub porzeczkowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.52min. 

  1. Mąkę wyrobić na gładkie ciasto z proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem, cukrem waniliowym, solą i z jajkami. Owinąć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
  3. Rozwałkować ciasto i wycinać kółka o średnicy 5 cm. Jedną połowę odłożyć, a w drugiej połowie kółek wyciąć na środku mniejsze kółka.
  4. Ułożyć wszystkie kółka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10-12 minut, aż będą złociste.
  5. Kółka bez dziurek posmarować dżemem póki są jeszcze ciepłe. (Dżem porzeczkowy należy najpierw przepuścić przez sito, aby pozbyć się pestek.) Kółka z dziurkami posypać cukrem pudrem, a następnie ułożyć na kółkach posmarowanych dżemem (cukrem pudrem ku górze). Odstawić, aby ciastka ostygły.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie