Muffiny z dżemem

    Muffiny z dżemem

    12polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 7 osób

    Posługując się tym przepisem możesz upiec różne rodzaje muffinów. Żeby uzyskać klasyczny efekt - użyj dżemu truskawkowego, a jeśli masz ochotę na coś bardziej kreatywnego - spróbuj brzoskwiniowego z amaretto. Każdy dżem będzie dobry.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 280 g mąki
    • 80 g cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 jajko
    • 240 g jogurtu naturalnego
    • 50 g masła, stopionego
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 8 łyżek dowolnego dżemu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +40min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Do foremki na muffiny włożyć 8 papierowych foremek.
    2. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i z solą.
    3. Wymieszać jajko z jogurtem, a następnie wmieszać masło i aromat waniliowy.
    4. Niecałą połowę ciasta wlać do 8 przygotowanych foremek. Nałożyć na wierzch (na środku) po łyżce dżemu. Wylać resztę ciasta na dżem, tak, aby był całkowicie zalany z każdej strony ciastem.
    5. Piec przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku aż babeczki się lekko zrumienią. Studzić przez 5 minut, a następnie wyjąć z formy.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Ciasto twarde, ale smak jest w porządku. - 23 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis