Muffiny z dżemem
1 / 1 Zdjęcie:  Allrecipes Photos
Następne

Muffiny z dżemem

Posługując się tym przepisem możesz upiec różne rodzaje muffinów. Żeby uzyskać klasyczny efekt - użyj dżemu truskawkowego, a jeśli masz ochotę na coś bardziej kreatywnego - spróbuj brzoskwiniowego z amaretto. Każdy dżem będzie dobry.

anton

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 280 g mąki
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 240 g jogurtu naturalnego
  • 50 g masła, stopionego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 8 łyżek dowolnego dżemu

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +40min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Do foremki na muffiny włożyć 8 papierowych foremek.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i z solą.
  3. Wymieszać jajko z jogurtem, a następnie wmieszać masło i aromat waniliowy.
  4. Niecałą połowę ciasta wlać do 8 przygotowanych foremek. Nałożyć na wierzch (na środku) po łyżce dżemu. Wylać resztę ciasta na dżem, tak, aby był całkowicie zalany z każdej strony ciastem.
  5. Piec przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku aż babeczki się lekko zrumienią. Studzić przez 5 minut, a następnie wyjąć z formy.

Dowiedz się więcej...

Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie