Ciastka z dżemem

    Ciastka z dżemem

    8polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 16 osób

    Ładne i proste ciasteczka. Maślane, słodkie i pyszne. Można do nich użyć dowolnego, ulubionego dżemu.

    Składniki
    ilość porcji: 50 

    • Ciastka
    • 250 g masła
    • 200 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 375 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka śmietany (np. 18%)
    • Nadzienie
    • 1 białko, lekko roztrzepane
    • cukier
    • dżem porzeczkowy lub inny
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Składniki z pierwszej grupy wyrobić na ciasto. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
    2. Z ciasta uformować wałki grubości kciuka. Pokroić na kawałki długości 3 cm i formować z nich kulki. Czubek każdej kulki zanurzać w białku a następnie w cukrze. Ułożyć na blasze. W każdej kulce zrobić zagłębienie używając końcówki drewnianej łyżki. Do zagłębień nałożyć dżemu.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 C i piec ciastka przez około 10 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis