Włoskie ciasto kasztanowe

    Włoskie ciasto kasztanowe

    4polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 18 osób

    Bezglutenowe ciasto z jadalnymi kasztanami, które wymaga nieco wysiłku, ale naprawdę warto. Pyszne, bogate w smaku i uzależniające. Łączy smaki kasztanów, migdałów, czekolady i brandy. Czego więcej można chcieć? Doskonałe na specjalne okazje, na przykład na Święta.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 500 g jadalnych kasztanów
    • 250 ml mleka
    • 6 jajek, oddzielić białka od żółtek
    • 250 g cukru
    • 100 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g blanszowanych migdałów
    • 100 g ciemnej czekolady
    • skórka i sok z 1 cytryny
    • 50 ml brandy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Na każdym kasztanie naciąć x, położyć je na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż skórki zaczną się wywijać na zewnątrz. Pozostawić piekarnik włączony, ale zmniejszyć temperaturę do 180 C.
    3. Ostudzić nieco kasztany, a następnie obrać ze skórki. Przełożyć je do małego garnka z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasztany zmiękną. Dobrze odcedzić i rozgnieść na puree.
    4. Żółtka zmiksować z cukrem, a następnie wmieszać masło.
    5. Drobno zmielić migdały. Czekoladę zetrzeć na tarce. Wymieszać migdały z czekoladą, skórką cytrynową, sokiem cytrynowym, brandy i z kasztanami.
    6. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta; wymieszać łyżką.
    7. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem. Wlać do niej ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis