Włoska szarlotka

    Włoska szarlotka

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 13 osób

    Jabłecznik, który jest bardzo prosty i szybki. Delikatny w smaku i pełen owocowej pyszności. Podawać na ciepło z lodami, bitą śmietaną lub z sosem waniliowym.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
    • 2 laski wanilii, wydrapać nasiona
    • 250 g cukru
    • 2 jajka
    • 100 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 100 ml mleka
    • 900 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
    • masło do wysmarowania blachy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Jajka zmiksować z cukrem na lekką i puszystą masę. Wmieszać masło. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, nasiona wanilii, sól i mleko i wymieszać całość łyżką. Ciasto powinno być dość rzadkie.
    3. Dodać jabłka, wymieszać łyżką, a następnie przelać ciasto do przygotowanej blachy. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut. Przykryć folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił i piec jeszcze przez 15 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis