Włoskie makaroniki z migdałami (amaretti)

    Włoskie makaroniki z migdałami (amaretti)

    2polubienia
    4godz.32min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bezglutenowe makaroniki - proste i pyszne. Przygotowuje się je z mielonych migdałów, cukru, białek i aromatu migdałowego. Podawać z podwójnym espresso.

    Składniki
    ilość porcji: 50 

    • 400 g blanszowanych migdałów, drobno zmielonych
    • 300 g cukru
    • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 4 białka
    • 1 szczypta soli
    • kilka kropel olejku z gorzkich migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.32min. 

    1. 1 lub 2 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. W misce wymieszać migdały z cukrem i cukrem waniliowym.
    3. W osobnej misce ubić białka z solą na sztywno. Dodać olejek z gorzkich migdałów. Dodać do migdałów i wymieszać dobrze łyżką.
    4. Przełożyć mieszaninę do woreczka dekoratorskiego albo do zwykłego woreczka i odciąć róg. Wyciskać niewielką ilość na przygotowaną blachę.
    5. Odstawić na 4-6 godzin w temperaturze pokojowej, aby ciasto obeschło.
    6. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    7. Piec przez 10-12 minut w nagrzanym piekarniku. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Olejek z gorzkich migdałów

    można znaleźć w supermarketach, ale jeśli jest niedostępny można go zastąpić aromatem migdałowym.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis