Włoskie ciasteczka z migdałami

    (2)

    Te ciasteczka są słodkie i niezwykle migdałowe. Nie zawierają glutenu i nabiału. Podawać z kubkiem kawy lub herbaty.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 50 

    • 300 g migdałów
    • 200 g cukru
    • 4 białka
    • 1 szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150 C.
    2. Migdały zalać w miseczce wrzątkiem. Ostudzić i obrać skórkę.
    3. Osuszyć migdały ręcznikiem papierowym, a następnie drobno zmielić wraz z cukrem w robocie kuchennym. Dodać sól i aromat waniliowy.
    4. Białka ubić na sztywno i dobrze wymieszać z migdałami.
    5. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać na nie łyżką porcje ciasta, pozostawiając sporo miejsca między ciastkami.
    6. Piec przez 30 minut, aż ciastka się zrumienią. Ostudzić na metalowej kratce. Wstawić do piekarnika drugą blachę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis