Szybkie i doskonale doprawione danie kuchni indyjskiej - a przy tym bardzo kolorowe. Urad dal, czyli fasola mungo jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością albo w supermarketach, ale można ją pominąć.
G
gartenfee
Zrobione przez 2 osoby
Składniki
ilość porcji: 4
3 żółte lub czerwone papryki
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka fasoli mungo
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
1 papryczka chilli (lub mniej, do smaku)
1 szczypta asafetydy
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki kurkumy
sól do smaku
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Z papryki usunąć łodyżkę i nasiona. Resztę pokroić w szerokie paski.
W patelni rozgrzać olej, dodać fasolę mung, ziarna gorczycy, kumin, papryczkę chilli i asafetydę. smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając, aż nasiona gorczycy zaczną pękać.
Dodać paprykę i wymieszać wszystko. Posypać mąką z ciecierzycy i kurkumą. Dodać nieco wody, aby mąka się rozpuściła.
Przykryć i dusić przez 4-5 minut. Wyjąc papryczkę chilli. Doprawić solą. Podawać na gorąco.