Papryka po indyjsku

    Papryka po indyjsku

    6polubień
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Szybkie i doskonale doprawione danie kuchni indyjskiej - a przy tym bardzo kolorowe. Urad dal, czyli fasola mungo jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością albo w supermarketach, ale można ją pominąć.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 żółte lub czerwone papryki
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka fasoli mungo
    • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
    • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1 papryczka chilli (lub mniej, do smaku)
    • 1 szczypta asafetydy
    • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Z papryki usunąć łodyżkę i nasiona. Resztę pokroić w szerokie paski.
    2. W patelni rozgrzać olej, dodać fasolę mung, ziarna gorczycy, kumin, papryczkę chilli i asafetydę. smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając, aż nasiona gorczycy zaczną pękać.
    3. Dodać paprykę i wymieszać wszystko. Posypać mąką z ciecierzycy i kurkumą. Dodać nieco wody, aby mąka się rozpuściła.
    4. Przykryć i dusić przez 4-5 minut. Wyjąc papryczkę chilli. Doprawić solą. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis