Zrazy zawijane z kurczaka nadziewane grzybami

    Zrazy zawijane z kurczaka nadziewane grzybami

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 152 osoby

    Jest to wypróbowany i prawdziwy rodzinny przysmak - nikt nie będzie rozczarowany!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 60 g masła
    • 230 g posiekanych pieczarek
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 120 g (1 szkl.) bułki tartej z ziołami
    • 6 połówek piersi kurczaka bez skóry i kości
    • 30 g roztopionego masła
    • 180 ml tłustej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Nadzienie: roztopić 30 g masła w niewielkiej patelni na średnim ogniu. Wrzucić do niego grzyby, posolić i popieprzyć i smażyć, aż ściemnieją. Zdjąć z ognia i wymieszać z gałką muszkatołową i 3/4 szklanki bułki tartej.
    3. Nałożyć łyżkę nadzienia na koniec każdego płata kurczaka, zwinąć i spiąć wykałaczkami. Ułożyć rolady w lekko posmarowanej tłuszczem brytfance wielkości ok. 23x33 cm i posmarować po wierzchu pozostałym masłem oraz posypać pozostałą 1/4 szklanki bułki tartej. Na koniec polać wszystko śmietaną .
    4. Piec bez przykrycia w temperaturze 175°C przez 30 minut lub aż kurczak całkowicie się upiecze.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis