Zrazy zawijane z kurczaka nadziewane grzybami

Jest to wypróbowany i prawdziwy rodzinny przysmak - nikt nie będzie rozczarowany!

Jennifer

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 60 g masła
  • 230 g posiekanych pieczarek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 120 g (1 szkl.) bułki tartej z ziołami
  • 6 połówek piersi kurczaka bez skóry i kości
  • 30 g roztopionego masła
  • 180 ml tłustej śmietany

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
  2. Nadzienie: roztopić 30 g masła w niewielkiej patelni na średnim ogniu. Wrzucić do niego grzyby, posolić i popieprzyć i smażyć, aż ściemnieją. Zdjąć z ognia i wymieszać z gałką muszkatołową i 3/4 szklanki bułki tartej.
  3. Nałożyć łyżkę nadzienia na koniec każdego płata kurczaka, zwinąć i spiąć wykałaczkami. Ułożyć rolady w lekko posmarowanej tłuszczem brytfance wielkości ok. 23x33 cm i posmarować po wierzchu pozostałym masłem oraz posypać pozostałą 1/4 szklanki bułki tartej. Na koniec polać wszystko śmietaną .
  4. Piec bez przykrycia w temperaturze 175°C przez 30 minut lub aż kurczak całkowicie się upiecze.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie