Semifreddo z miodem i likierem wiśniowym

    Semifreddo z miodem i likierem wiśniowym

    Zapisz do ulubionych
    6godz.23min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten deser lodowy smakuje niebiańsko z sałatką owocową lub z syropem owocowym, tak samo jak z pieczonymi jabłkami lub z ciepłą szarlotką. Ważne jest użycie wyłącznie świeżych jaj z pewnego źródła.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 jajka
    • 250 ml śmietany kremówki (48%)
    • 100 g miodu
    • 2 łyżki likieru wiśniowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  +6godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 6godz.23min. 

    1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Wstawić do lodówki.
    2. Ubić śmietanę, ale nie zbyt mocno.
    3. Żółtka wymieszać z miodem w metalowej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą. Mieszać trzepaczką aż powstanie pienista masa. Postawić miskę na misce z lodowatą wodą i kontynuować mieszanie trzepaczką. Dodać likier wiśniowy.
    4. Do żółtek dodać bitą śmietanę i ubite białka i delikatnie wymieszać całość łyżką. Przełożyć do okrągłego pojemnika i wstawić do zamrażarki na 6 godzin, aż deser całkiem stężeje.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis