Ocet malinowy domowej roboty

    Ocet malinowy domowej roboty

    5polubień
    1dzień10min.


    Zrobione przez 5 osób

    Potrzebowałam ostatnio przepisu na ocet malinowy, bo miałam w domu miskę malin, a wydawało mi się, że to wcale nie jest takie trudne, żeby go samej zrobić. Rezultat jest świetny i już nie mogę się doczekać, żeby go użyć do kolejnej sałatki!

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1 koszyk malin (125 g, najlepiej organicznych)
    • 500 ml lekkiego octu (3%)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień10min. 

    1. Rozgnieść maliny widelcem i wymieszać z octem. Przełożyć do dużego słoja i odstawić na 1 dzień.
    2. Następnego dnia przetrzeć przez gęste sito, a następnie przecedzić przez filtr do kawy (ten krok nie jest konieczny). Przelać do czystej butelki i dobrze ją zamknąć. Przechowywać w ciemnym miejscu, aby ocet nie stracił koloru.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis