Keczup domowej roboty

    Keczup domowej roboty

    5polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 6 osób

    Zawsze robię sama keczup, bo wtedy wiem, co jest w środku, a poza tym smakuje o niebo lepiej od kupnego. Doskonały przepis do wykorzystania wtedy, gdy pomidory są tanie i nie wiesz, co z nimi zrobić. Świetnie się nadaje do wędlin i mięs, a nawet jako sos do pizzy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg dojrzałych pomidorów
    • 2 czerwone papryki
    • 2 zielone papryki
    • 200 g cebuli
    • 1 liść laurowy
    • 1 łodyżka lubczyku
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    • 400 ml octu
    • 40 g soli
    • 160 g cukru
    • 60 g mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Pomidory pokroić na cząstki, dusić aż zmiękną, a następnie przetrzeć na sicie. W blenderze dobrze zmiksować paprykę z cebulą i przyprawami.
    2. Pulpę pomidorową wymieszać z drugą mieszaniną w rondlu i (na średnim ogniu) doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez co najmniej 1 godzinę. Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą, a następnie wmieszać do przecieru. Ponownie zagotować.
    3. Gorący keczup przelać do sterylnych słoików i przechowywać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis