Domowe korniszony

    Domowe korniszony

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 9 osób

    Prosty przepis na domowe korniszony - ja dodaję do nich po kilka plasterków marchewki, ale nie jest to składnik niezbędny. To prawdziwy przysmak, zwłaszcza dla tych, którym ogórki obrodziły w ogrodzie.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 5 kg małych ogórków
    • 1-2 cebule pokrojone w cienkie krążki
    • świeży koper (według uznania)
    • 1-2 marchewki pokrojone w plastry
    • przyprawa do kiszenia ogórków (według uznania)
    • 1,25 l octu
    • 2,5 l wody
    • 4 łyżki soli
    • 250 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ogórki umyć, usunąć łodyżki i ciasno powkładać do wysterylizowanych słoików. Dodać cebulę w krążkach, koper, marchewkę i przyprawę do kiszenia ogórków.
    2. Ocet zagotować z wodą, solą i cukrem. Wlać gorącą zalewę do słoików z ogórkami i natychmiast je zakręcić.
    3. Wstawić słoiki do dużego garnka z wodą o temperaturze 80 C i podgrzewać (ale nie gotować) przez około 20 minut. Słoki powinny być zalane wodą do 3/4 ich wysokości.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis