Lody wiśniowe domowej roboty

    Lody wiśniowe domowej roboty

    Zapisz do ulubionych
    4godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Na Dzień Ojca zażyczyłem sobie maszynkę do lodów i teraz stale eksperymentuję - co cieszy się niespotykanym entuzjazmem całej rodziny. Te lody wiśniowe wyszły mi całkiem pyszne - sekretnym składnikiem okazał się ocet balsamiczny.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g wydrylowanych wiśni pokrojonych na ćwiartki
    • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 200 g cukru
    • 250 ml mleka
    • 500 ml śmietany kremówki (48%)
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.30min.  ›  +2godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. W małej miseczce wymieszać wiśnie z sokiem cytrynowym, 100 g cukru i octem balsamicznym i odstawić na 2 godziny aby owoce nasiąknęły tymi smakami.
    2. Wiśnie odcedzić zachowując sok. Połowę wiśni zmiksować (można je rozgnieść widelcem), a drugą połowę pozostawić w cząstkach.
    3. W osobnej misce zmiksować mleko z cukrem aby cukier się całkowicie rozpuścił (około 1-2 minuty). Następnie wmieszać śmietanę, sok z wiśni, zmiksowane owoce i aromat waniliowy.
    4. Przełożyć mieszaninę do maszynki do lodów i wstawić na 20-25 minut, aby wszystko się połączyło i zgęstniało. Około 5 minut przed końcem mieszania dodać wiśnie pokrojone w ćwiartki i kontynuować mieszanie. Lody będą cudownie kremowe. Kiedy już zgęstnieją, przełożyć je do szczelnego pojemnika i wstawić do zamrażarki na2 godziny. Na 10 minut przed podaniem wyjąć z zamrażarki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis