Domowy chleb

    Domowy chleb

    2polubienia
    10godz.55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pieczenie chleba w domu nie musi być trudne - jeśli się ma ten przepis. Najlepiej go piec w niezbyt wielkiej brytfance lub blaszce - to sekret pysznej, chrupiącej skórki. Potrzeba też cierpliwości - ciasto trzeba odstawić na 10 godzin aby wyrosło, najlepiej więc zacząć go przygotowywać rano albo nawet wieczorem poprzedniego dnia.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 1/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
    • 200 ml gorącej wody
    • 280 g mąki chlebowej
    • 120 g mąki pełnoziarnistej
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 90 ml piwa (o temperaturze pokojowej)
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • olej roślinny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +10godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 10godz.55min. 

    1. W małej miseczce rozpuścić drożdże w wodzie.
    2. W osobnej misce wymieszać obydwa rodzaje mąki z solą. Dodać do drożdży wraz z piwem i octem i wymieszać, aby ciasto zbiło się w kulę. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 8 godzin w temperaturze pokojowej aby ciasto wyrosło.
    3. Niezbyt głębokie naczynie wyłożyć papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wyrośnie, wyrobić ciasto rękoma, ugniatając je kilkadziesiąt razy. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki i pokropić olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić jeszcze na 2 godziny, aby wyrosło.
    4. Po 1,5 godziny wstawić do piekarnika (na najniższą półkę) brytfankę z przykrywką i rozgrzać piekarnik do 240 C.
    5. Wyjąć brytfankę z piekarnika i przełożyć do niej ciasto wraz z papierem do pieczenia. Nadmiar papieru odciąć.
    6. Posypać ciasto po wierzchu mąką i naciąć wierzch nożem na krzyż. Przykryć brytfankę pokrywką i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 220 C i piec chleb przez 30 minut.
    7. Po 30 minutach ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 10 minut. Natychmiast po upieczeniu wyjąć chleb z brytfanki i odstawić na metalową kratkę aby ostygł.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis