Wiedeńskie ciasteczka z orzechami laskowymi

    Wiedeńskie ciasteczka z orzechami laskowymi

    8polubień
    30min.


    Zrobione przez 10 osób

    Maślane kruche ciastka pełne orzechowej dobroci. Ciasto można wyciskać na blachę formując dowolne kształty. Podawać z dużym kubkiem herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 100 

    • 250 g masła
    • 1 jajko
    • 250 g cukru
    • 125 g mielonych orzechów laskowych
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 375 g mąki pszennej
    • Do dekoracji
    • Stopiona czekoladowa polewa do ciast

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Dużą blachę do ciasteczek wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Masło zmiksować, aby było puszyste. Wmieszać jajko, a następnie, stale miksując, dodać cukier, orzechy, cukier waniliowy i mąkę. Przelać ciasto do woreczka dekoratorskiego z końcówką w kształcie gwiazdki.
    3. Wyciskać małe kółka lub półksiężyce wprost na przygotowaną blachę.
    4. Piec przez 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ciastka nabiorą złotego koloru.
    5. Odstawić żeby ostygły, a następnie udekorować polewą czekoladową (opcjonalnie). Odstawić, aby polewa stężała. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Polewa

    Zamiast gotowej polewy do ciast można użyć zwykłej czekolady, ale efekt będzie zdecydowanie gorszy.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis