Makaroniki z orzechami laskowymi

    Makaroniki z orzechami laskowymi

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszne ciasteczka, które się szybko piecze. Pachną orzechami laskowymi i olejkiem migdałowym. Olejek migdałowy można zastąpić aromatem waniliowym.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 3 białka
    • 150 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 2 krople gorzkiego olejku migdałowego (lub aromatu migdałowego do smaku)
    • 150 g zmielonych orzechów laskowych
    • 25 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.
    3. Orzechy wymieszać z mąką i olejkiem migdałowym. Dodać do białek i wymieszać całość łyżką.
    4. Nakładać po dwie łyżki ciasta na ciasteczko na przygotowaną blachę. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Studzić na blasze.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis