Zrazy „saltimbocca” z kurczaka

    Zrazy „saltimbocca” z kurczaka

    18polubień
    45min.


    Zrobione przez 95 osób

    Saltimbocca znaczy po włosku skacze do ust, a te zawijane zrazy z kurczaka z całą pewnością to robią!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 połówek piersi kurczaka bez skóry i kości
    • 60 ml (3/4 szkl.) oliwy z oliwek
    • 70 g (1/2 szkl.) rozdrobnionego czosnku
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki mielonej szałwii
    • 450 g cienkich plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto)
    • 60 g masła
    • 230 ml (1 szkl.) białego wytrawnego wina
    • 1 łyżka pokrojonych świeżych liści szałwii
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • woda zależnie od potrzeb

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piersi kurczaka rozbić tłuczkiem możliwie najcieniej. W małej miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem i posmarować nią każdy kawałek mięsa. Posypać solą, pieprzem i szałwią, i pokryć warstwą plasterków szynki. Zwinąć i zabezpieczyć wykałaczkami.
    2. W dużej patelni stopić masło na średnim ogniu i podsmażyć zrazy równomiernie ze wszystkich stron, aż ładnie zbrązowieją, około 10 minut.
    3. Wlać wino, dodać świeżą szałwię, doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu, aż zrazy będą całkiem miękkie, od 15 do 20 minut. Zagęścić sos z wina mąką ziemniaczaną i - w razie potrzeby - wodą, dobrze podgrzać i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 26 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis