Ciasteczka orzechowe

    Ciasteczka orzechowe

    2polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Bezglutenowe i niezawierające nabiału ciasteczka z orzechami laskowymi. Przepyszne! Doskonałe na Święta Bożego Narodzenia, albo na inne okazje.

    Składniki
    ilość porcji: 35 

    • 2 jajka
    • 200 g miodu
    • 1 szczypta cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
    • 250 g orzechów laskowych
    • 35 (4 cm) jadalnych papierków ryżowych
    • 35 orzechy laskowe w całości (do dekoracji)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. W dużej misce ubić białka na sztywno. Wmieszać miód, żółtko i cukier waniliowy, a na końcu dodać orzechy i wymieszać całość łyżą.
    2. Odstawić mieszaninę na 1 godzinę.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    4. Na dużej blasze do pieczeni rozłożyć papierki ryżowe.
    5. Zmoczyć dłonie i formować małe kulki z ciasta, a następnie układać je na papierkach ryżowych, dekorując całymi orzechami.
    6. Piec przez około 25 minut na drugiej półce od dołu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis