Orzechowiec

    Orzechowiec

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 12 osób

    Cudownie orzechowy placek, a jednak bardzo prosty. Orzechy laskowe można zastąpić migdałami. Orzechy laskowe można zmielić w robocie kuchennym w trybie pulsacyjnym.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 jajka
    • 225 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 125 ml mleka
    • 1 łyżka rumu
    • 250 g mąki pszennej
    • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 250 g mielonych orzechów laskowych
    • Polewa
    • 1 kopiata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 1 łyżka gorącej wody
    • 200 g cukru pudru
    • 1 łyżka stopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Formę do ciasta o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem; nagrzać piekarnik do 190 C.
    2. Jajka zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą, lekką masę. Dodać mleko i rum. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z orzechami, i wmieszać do jajek. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut.
    3. W międzyczasie przygotować polewę: kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzątku, wymieszać z cukrem pudrem, a następnie z masłem. Aby osiągnąć odpowiednią konsystencję, dodać więcej cukru pudru lub rozpuszczonej kawy.
    4. Natychmiast po wyjęciu cista z piekarnika polać je polewą. Odstawić, aby ostygło, a następnie pokroić na kwadraty.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    BasiaKamilGrądalscy
    2

    - - 08 paź 2013

    autor:
    1

    Ciasto świetne, tylko polewa zdecydowanie za słodka - 22 wrz 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis