Zaloguj się Zarejestruj się

Orzechowiec

  • 2komentarze
  • 5polubień
  • 40min.

Cudownie orzechowy placek, a jednak bardzo prosty. Orzechy laskowe można zastąpić migdałami. Orzechy laskowe można zmielić w robocie kuchennym w trybie pulsacyjnym.

Diana

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 2 jajka
  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka rumu
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mielonych orzechów laskowych
  • Polewa
  • 1 kopiata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka stopionego masła

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Formę do ciasta o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem; nagrzać piekarnik do 190 C.
  2. Jajka zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą, lekką masę. Dodać mleko i rum. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z orzechami, i wmieszać do jajek. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut.
  3. W międzyczasie przygotować polewę: kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzątku, wymieszać z cukrem pudrem, a następnie z masłem. Aby osiągnąć odpowiednią konsystencję, dodać więcej cukru pudru lub rozpuszczonej kawy.
  4. Natychmiast po wyjęciu cista z piekarnika polać je polewą. Odstawić, aby ostygło, a następnie pokroić na kwadraty.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

BasiaKamilGrądalscy
2

- - 08 paź 2013

boss_pl
autor:
1

Ciasto świetne, tylko polewa zdecydowanie za słodka - 22 wrz 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie