Havreflarn (szwedzkie ciasteczka owsiane)

    Havreflarn (szwedzkie ciasteczka owsiane)

    1polubienie
    21min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ciasteczka owsiane pochodzące ze Szwecji, gdzie jada się je przez cały rok. Smakują fantastycznie do kawy lub herbaty. Są sporo cieńsze i bardziej chrupiące od typowych ciasteczek owsianych.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 35 g masła
    • 85 g płatków owsianych
    • 100 g cukru
    • 1 jajko, lekko roztrzepane
    • 1 kopiata łyżka mielonych migdałów
    • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
    • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 21min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C; wysmarować tłuszczem dwie duże blachy do pieczenia.
    2. Stopić masło i natychmiast polać nim płatki, mieszając dokładnie. Odstawić, aby mieszanina ostygła.
    3. Do przestudzonych płatków wmieszać cukier, lekko roztrzepane jajko i migdały. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i wmieszać do płatków.
    4. Nakładać mieszaninę łyżką w niewielkich ilościach na blachy, pozostawiając trochę przerwy między ciasteczkami, ponieważ jeszcze sporo urosną w pieczeniu.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 6 minut. Odstawić, aby ostygły, a następnie delikatnie oderwać od blachy posługując się łopatką.
    6. Aby zdjąć ciastka z blachy trzeba czekać na właściwy moment - nie mogą być ani za miękkie, ani za twarde. Ostudzić na metalowej kratce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis