Harissa

    (10)
    1 godz. 15 min

    Uwielbiam harissę, ale ta, którą można dostać w sklepach nijak się ma do oryginału. Eksperymentowałam, jakiś czas, aż powstał ten przepis, który - moim zdaniem - może spokojnie konkurować z oryginalną, tunezyjską harissą. Można ją przechowywać przez kilka tygodni w lodówce.


    Zrobione przez 12 osób

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 12 świeżych ostrych papryczek chilli
    • 1 łyżka dobrej oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 50 ml dobrej oliwy z oliwek
    • 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Od papryczek odciąć ogonki, usunąć nasiona i białe włókna. Posiekać z grubsza resztę.
    3. 1 łyżkę oliwy rozgrzać w małej patelni i podsmażyć przyprawy, aż zaczną wydzielać intensywny aromat.
    4. Papryczki wymieszać z 50 ml oliwy, czosnkiem i z przyprawami. Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia i piec bez przykrycia, w nagrzanym piekarniku, przez co najmniej 1 godzinę, aż papryczki będą bardzo miękkie i zaczną wydzielać gęsty sok. Co jakiś czas przemieszać papryczki, aby się nie poprzypalały na brzegach.
    5. Odstawić mieszaninę, aby nieco przestygła, a następnie zmiksować (niezbyt drobno) w blenderze lub robocie kuchennym. Dodać sól, a następnie przełożyć mieszaninę do wysterylizowanych słoików. Wygładzić wierzch, a następnie wlać pozostałą część oliwy - w ten sposób harissa nie obeschnie. Zakręcić szczelnie pokrywki i wstawić do lodówki.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (10)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)