Serowa zapiekanka z szynką

    (14)
    45 min

    To jedno z moich ulubionych dań - w zimowe dni nie ma nic lepszego od zapiekanki z makaronem, szynką i serem. Jest super-prosta i tania, a cała rodzina z pewnością się nią zachwyci.


    Zrobione przez 76 osób

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 g makaronu rurki
    • 40 g masła
    • 120 g szynki pokrojonej w kostkę
    • 200 ml śmietany
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1 jajko
    • 80 g startego ementalera lub grojera
    • 1 garść posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu; odcedzić i odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
    3. W dużym garnku stopić masło, dodać szynkę i podsmażać przez kilka minut na średnim ogniu aby była chrupiąca. Dodać makaron, wymieszać wszystko dokładnie, a następnie zdjąć garnek z ognia.
    4. Śmietanę wymieszać ze szczyptą soli, pieprzem i jajkiem. Dodać tę mieszaninę do makaronu i dobrze wszystko wymieszać.
    5. Przełożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posypać po wierzchu serem.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż ser się przyrumieni. Udekorować natką pietruszki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (14)

    Komentarze po polsku (6)

    autor:
    26

    Fajny prosty przepis na gotowanie dla młodych i początkujących.Danie pycha i plus dla pomysłodawcy.  -  06 paź 2012

    KingaJoannaWalewska
    15

    Przepis na ta zapiekanke jest poprostu wysmienity ja lubie urozmaicac sobie posilki , wiec dodalam piers z kurczaczka w przyprawach, kukurydze i groszek Smakuje niebiansko  -  05 lis 2013

    MagdalenaTrybuła
    4

    P R Z E P Y S Z N A  -  06 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis