Fondue z grojerem

    Fondue z grojerem

    Zapisz do ulubionych
    10min.


    Zrobione przez 5 osób

    Fondue można przygotować z dowolnego sera, ale moim zdaniem z grojerem smakuje najlepiej. To klasyczny przepis na aromatyczne, pyszne fondue. Doskonałe na imprezy lub chłodne, zimowe wieczory!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Niewielki kawałek masła
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 250 ml kirschu (likieru wiśniowego)
    • 300 ml wytrawnego białego wina
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 600 g startego sera grojer
    • 1 kopiata łyżeczka mąki kukurydzianej
    • Szczypta gałki muszkatołowej
    • Świeżo zmielony biały pieprz
    • 1 duża bagietka pokrojona w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. W garnku do fondue stopić masło (stawiając go na kuchence) i podsmażyć nieco czosnek (nie powinien się zrumienić!).
    2. Dodać likier wiśniowy i wino, i zagotować. Dodać sok cytrynowy.
    3. Starty ser wymieszać z mąką kukurydzianą i dodać do garnka. Stale mieszając stopić ser. Doprawić gałką i pieprzem.
    4. Kiedy tylko fondue się zagotuje zmniejszyć ogień pod garnkiem, pozostawiając mały ogień tak, żeby fondue się cały czas leciutko bulgotało (w przeciwnym razie zrobi się ciągniste).
    5. Przestawić garnek na podgrzewacz do fondue. Podawać z pokrojoną w kostkę bagietką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis