Flan z grojerem

    Flan z grojerem

    1polubienie
    2godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To flan ze szwajcarskim serem grojer o orzechowym posmaku. Najlepiej schłodzić ciasto przez noc w lodówce, ale jeśli się nie ma czasu, można kupić gotowy spód do tarty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto
    • 200 g mąki pszennej
    • 70 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
    • 60 ml wody
    • 1 szczypta soli
    • Nadzienie
    • 500 g startego sera grojer
    • 200 ml mleka
    • 200 ml tłustej śmietany (np. 48%)
    • 2 jajka
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Przesiać mąkę na powierzchnię, na której się będzie wyrabiać ciasto. Schłodzić ręce, trzymając je chwilę pod lodowatą wodąder cold water. W mące uformować zagłębienie i dodać zimne masło i sól. Stopniowo dodawać wodę. Rozcierać składniki w zimnych palach, aż wszystkie składniki się połączą. Wyrobić szybko na miękkie ciasto. Uformować ciasto w kulę, przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 2 godziny (najlepiej na noc) do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Wysmarować obficie masłem tortownicę lub formę do tarty. Rozwałkować ciasto na powierzchni posypanej mąką i wyłożyć na dnie blachy. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Na cieście wyłożyć starty ser.
    3. Mleko zmiksować ze śmietaną i żółtkami; doprawić solą i pieprzem. Polać tym ser na cieście i piec w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut. Z wierzchu flan powinien się mocno przyrumienić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis