Ziemniaki z rusztu z serem

    Ziemniaki z rusztu z serem

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 85 osób

    Świetny dodatek do obiadu z grilla - ziemniaki z papryką i cebulą zawinięte w folię aluminiową, gotowane na tym samym palenisku, co ulubione danie główne.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1 mała drobno pokrojona cebula
    • 40 g posiekanej zielonej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • 60 g masła lub margaryny
    • 120 g startego sera cheddar

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać grill do średniej temperatury.
    2. Spryskać tłuszczem w sprayu kawałek folii aluminiowej, na tyle duży, by pomieściły sie na nim wszystkie ziemniaki. Rozłożyć ziemniaki, cebulę i paprykę na środku folii. Doprawić solą i pieprzem. Następnie położyć na warzywa małe kawałki masła lub margaryny .
    3. Dokładnie zamknąć folię, zawijając ją szczelnie na bokach. (Użycie podwójnej folii zapobiegnie przypaleniu.)
    4. Umieścić folię z ziemniakami na rozgrzanym grillu i piec przez 20 minut na jednej stronie, a następnie przez 10 minut na drugiej.
    5. Ostrożnie otworzyć folię i sprawdzić widelcem, czy ziemniaki są gotowe. Jeśli są miękkie, posypać je serem i pozostawić jeszcze chwilę na ruszcie, aż ser się stopi. Przełożyć na talerz i podawać z głównym daniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis