Sałatka z zielonej papryki z cytryną konserwową

    Sałatka z zielonej papryki z cytryną konserwową

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zazwyczaj nie przepadam za zieloną papryką, ale ta szybka sałatka z grillowanej papryki smakuje wspaniale. Świetnie pasuje do talerza z przystawkami pochodzącymi z kuchni północnoafrykańskiej lub bliskowschodniej, np. do humusu. Paprykę można upiec w piekarniku lub na grillu. Cytryny konserwowe dodają dużo smaku. Można je zrobić samemu w domu, albo kupić w sklepach z żywnością orientalną.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 8 zielonych papryk, usunąć nasiona
    • oliwa z oliwek
    • 1 cała cytryna konserwowa
    • 1 łyżeczka kuminu (neizmielonego)
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Pokroić paprykę na ćwiartki i ułożyć skórką do góry na dużej blasze do pieczenia. Posmarować odrobiną oliwy z oliwek i piec pod grillem w piekarniku, aż skórka zacznie pokrywać się pęcherzykami i pojawią się ciemne plamki. Odstawić, aby papryka ostygła, a następnie obrać skórkę.
    2. W międzyczasie uprażyć kumin na małej patelni na średnim ogniu, aby zaczął wydzielać intensywny aromat. Odstawić, aby ostygł, a następnie roztłuc w moździerzu lub grubo zmielić w młynku.
    3. Całą cytrynę pokroić w drobną kostkę. Paprykę pokroić w nieduże kawałki i wymieszać z cytryną i kuminem. Dodać nieco oliwy do smaku i posolić. Chłodzić do czasu podania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis