Zielony sos ziołowy

    Zielony sos ziołowy

    5polubień
    45min.


    Zrobione przez 7 osób

    Wspaniały sos rodem z Niemiec. Łatwo się go przygotowuje, zwłaszcza korzystając z własnych ziół z ogródka. Sekret dobrego ziołowego sosu to NIE użycie koperku, albo użycie go w malutkich ilościach, bo dominuje smak innych ziół: pietruszki, szczypiorku, trybuli, rukwi wodnej, szczawiu, ogórecznika lekarskiego, estragonu, melisy i kurzyśladu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 150 g mieszanych świeżych ziół: pietruszki, szczypiorku, trybuli, rukwi wodnej (lub lucerny), szczawiu, ogórecznika lekarskiego, estragonu, melisy i kurzyśladu.
    • 50 ml oleju roślinnego
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 250 g jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki białego octu winnego
    • 1 łyżka musztardy dijońskiej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Przebrać zioła, usunąć części liści nienadające się do użycia i usunąć łodyżki. Umyć zioła pod zimną wodą i bardzo dokładnie osuszyć. Oprócz suszenia w wirówce do sałaty dodatkowo owijam zioła ręcznikiem papierowym i delikatnie osuszam poklepując je.
    2. Posiekać zioła szybko wraz z olejem w robocie kuchennym, ale nie miksować za długo. Obrać jajka i delikatnie oddzielić żółtka od białek. Dodać żółtka do ziół i znów przez krótką chwilę miksować.
    3. Przełożyć zioła do miski i dodać jogurt, ocet i musztardę. Drobno posiekać białka i wymieszać z sosem. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić sos na około 30 minut prze podaniem. Jeśli nie będzie podawany od razu - wstawić do lodówki. Przed podaniem wymieszać. Najlepiej spożyć w ten sam dzień.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis