Gulasz dla początkujących

    Gulasz dla początkujących

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Świetny przepis na gulasz, który się uda nawet jeśli nie jesteś wprawnym kucharzem. Koniecznie trzeba go wpisać do swojej książki kucharskiej, do wykorzystania w chłodne, zimowe dni. Ilość przypraw najlepiej dostosować do własnego smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 900 g cebuli, posiekanej
    • 680 g wołowiny na gulasz
    • 2 łyżki soli
    • pieprz do smaku
    • 2-3 zielone papryki
    • 1/2 butelki keczupu
    • 3-4 łyżki pikantnego brązowego sosu
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 małe puszki (w sumie 400 g) posiekanych pieczarek, odsączonych
    • łagodna papryka w proszku
    • sos Tabasco
    • czerwone wino

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.45min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć połowę cebuli. Wyjąć cebulę z garnka i podsmażyć wołowinę, aby się przyrumieniła z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem .
    2. Posiekać paprykę i dodać do garnka. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać keczup, brązowy sos i czosnek i dolać wody. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
    3. W tym czasie na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć resztę cebuli, dodać pieczarki.
    4. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać cebulę z pieczarkami. Na koniec doprawić całość papryką, Tabasco i czerwonym winem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis