Pizza z gorgonzolą, jabłkami i orzechami włoskimi

    Pizza z gorgonzolą, jabłkami i orzechami włoskimi

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To naprawdę przepyszna pizza. Używa się do niej gotowego spodu do pizzy, na które kładzie się skarmelizowaną cebulkę, ser gorgonzola, jabłka i orzechy. Podawać z sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1 gotowy spód do pizzy
    • 225 g sera gorgonzola, pokruszonego
    • 1 jabłko Granny Smith, przekrojone na pół i pokrojone w cienkie plasterki
    • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę aż się mocno przyrumieni i skarmelizuje. Często mieszać. Dodać ocet i smażyć dalej, aż cały ocet wyparuje. Odstawić, aby ostygło.
    3. Rozłożyć spód do pizzy. Wyłożyć na niego cebulę, ser, jabłka i orzechy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut, aż spód się zrumieni i stanie się chrupiący.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis