Wspaniałe ciasto cukiniowe

    (12)
    1 godz. 15 min

    Ten przepis na ciasto cukiniowe dała mi babcia, która przepuszczała cukinię przez maszynkę do mięsa (!) bo nie miała robota kuchennego. Świetnie się przechowuje w lodówce, owinięte w folię aluminiową; można je też zamrażać.


    Zrobione przez 39 osób

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 3 jajka
    • 400 g cukru
    • 200 g stopionej margaryny lub oleju
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 500 g cukinii, startej
    • 500 g mąki
    • 150 g mielonych orzechów
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżeczki cynamonu
    • cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Dużą keksówkę (lub dwie małe) wysmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Porządnie wymieszać razem jajka z cukrem, olejem, wanilią i cukinią. W osobnej misce wymieszać mąkę z orzechami, solą, proszkiem do pieczenia i z cynamonem i stopniowo dodawać tę mieszaninę do cukinii.
    3. Przełożyć ciasto do przygotowanej keksówki i piec w nagrzanym piekarniku przez 60-80 minut.
    4. Odstawić w blaszce, aby ciasto ostygło, a następnie posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (12)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis