Wspaniałe ciasto cukiniowe

    Wspaniałe ciasto cukiniowe

    7polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 30 osób

    Ten przepis na ciasto cukiniowe dała mi babcia, która przepuszczała cukinię przez maszynkę do mięsa (!) bo nie miała robota kuchennego. Świetnie się przechowuje w lodówce, owinięte w folię aluminiową; można je też zamrażać.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 3 jajka
    • 400 g cukru
    • 200 g stopionej margaryny lub oleju
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 500 g cukinii, startej
    • 500 g mąki
    • 150 g mielonych orzechów
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżeczki cynamonu
    • cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Dużą keksówkę (lub dwie małe) wysmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Porządnie wymieszać razem jajka z cukrem, olejem, wanilią i cukinią. W osobnej misce wymieszać mąkę z orzechami, solą, proszkiem do pieczenia i z cynamonem i stopniowo dodawać tę mieszaninę do cukinii.
    3. Przełożyć ciasto do przygotowanej keksówki i piec w nagrzanym piekarniku przez 60-80 minut.
    4. Odstawić w blaszce, aby ciasto ostygło, a następnie posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis