Tarta agrestowa z bezą

    Tarta agrestowa z bezą

    2polubienia
    2godz.50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ta cudowna tarta z agrestem jest nieco bardziej skomplikowana niż zwykły placek, ale jej smak odwdzięcza się z nawiązką za włożony wysiłek. Wygląda imponująco na przyjęciach.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 125 g mąki pszennej
    • 50 g mielonych migdałów
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 50 g cukru
    • 100 g masła
    • 1 żółtko
    • 1 szczypta soli
    • sok z 1 cytryny
    • Nadzienie
    • 1 (700 g) słoik agrestu w syropie
    • 125 ml syropu agrestowego (ze słoika)
    • 50 g cukru
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki brandy wiśniowej
    • Beza
    • 3 białka
    • 150 g cukru
    • 50 g migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  +1godz.25min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    2. Wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 23 cm. Odcedzić agrest, zachowując 125 ml soku. Sok zagotować, zdjąć z ognia i zagęścić mąką kukurydzianą. Cukier wymieszać z żółtkami i wiśniową brandy, aby powstała gęsta masa, a następnie mieszając dodać do syropu agrestowego.
    3. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką, wyłożyć nim tortownicę i uformować brzeg na wysokość 3 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Lekko przestudzić, a następnie wyłożyć krem agrestowy oraz owoce agrestu. Piec przez 30 minut.
    4. Białka ubić z cukrem na sztywno i wyłożyć na wierzch gorącej tarty. Wygładzić wierzch łyżką, wykonując faliste ruchy, a następnie posypać migdałami. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 240 C i piec około 12 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis