Ciasto agrestowe

    Ciasto agrestowe

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszne, soczyste ciasto, do którego można też użyć innych owoców ze słoików. Warstwa cudownego kremu nie jest bardzo słodka, bo zawiera kwaśną śmietanę, która nadaje jej świeżego smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 5 jajek
    • 150 g cukru
    • 150 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Nadzienie
    • 2 opakowania budyniu waniliowego
    • 750 ml mleka
    • 150 g cukru
    • 600 g kwaśnej śmietany
    • 1 słoik agrestu w syropie
    • polewy żelującej lub galaretki morelowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Oddzielić białka od żółtek. 5 żółtek zmiksować z cukrem na puszystą masę. 5 białek ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mieszaniny z żółtkami, wymieszać. Dodać białka i wymieszać całość łyżką.
    3. Wyłożyć mieszaninę równomiernie w przygotowanej blasze. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
    4. W międzyczasie przygotować budyń z mlekiem i cukrem (w zależności od instrukcji na opakowaniu). Wmieszać do budyniu śmietanę. Natychmiast wykładać masę na upieczone ciasto, wygładzając wierzch. Odcedzić agrest i wyłożyć na masie. Piec jeszcze przez 10 minut.
    5. Kiedy ciasto ostygnie, pokryć polewą żelującą (lub galaretką) i odstawić, żeby polewa stężała.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis