Agrestowy suflet z semoliny

    Agrestowy suflet z semoliny

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten przepis zawdzięcza swoje powstanie słoikowi agrestu, który stał u mnie w spiżarni. Spokojnie można dodać więcej agrestu, jeśli się go bardzo lubi. Najlepiej smakuje na ciepło polany zimnym syropem agrestowym.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 ml mleka
    • 50 g masła
    • 1 szczypta soli
    • 160 g semoliny
    • 3 jajka
    • 100 g cukru
    • 160 g odcedzonego agrestu z puszki lub słoika (zachować syrop)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem małe naczynie żaroodporne.
    2. Mleko zagotować z masłem i solą. Wmieszać semolinę, mieszając trzepaczką cały czas, aż mieszanina zgęstnieje i na dnie garnka nie pozostanie już nierozpuszczona semolina. Zdjąć z ognia.
    3. Oddzielić białka od żółtek. W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem. Stopniowo dodawać mieszaninę z semoliną, delikatnie wszystko miksując.
    4. Białka ubić na sztywno, dodać do semoliny z żółtkami i wymieszać całość łyżką. Odcedzić agrest, zachowując syrop. Dodać agrest to masy i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać masę do przygotowanego naczynia i wygładzić wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis