Bezowa tarta z agrestem

    Bezowa tarta z agrestem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tarta agrestowa, która zawsze wychodzi doskonale. Zawsze używam takich blaszek do tarty, z których można wyjąć spód - wtedy można ładnie zaprezentować upieczone ciasto.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 140 g mąki pszennej
    • 75 g zimnego masła
    • 1 szczypta soli
    • 2-3 łyżki zimnej wody
    • Nadzienie
    • 1 słoik agrestu w syropie
    • 1/4 łyżeczka mielonego imbiru
    • 3 łyżki mąki kukurydzianej
    • 3 białka
    • 1 szczypta soli
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +40min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Ciasto: w robocie kuchennym zmiksować mąkę z masłem i solą na grudkowatą mieszaninę. Dodać trochę zimnej wody i znów uruchomić robot - ale dodać tylko tyle wody, aby mieszanina zbiła się w kulę. Owinąć ciasto w folię spożywczą lub zamknąć w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Wyłożyć ciasto na dno blachy do tart o średnicy 23 cm i uformować brzegi na wysokość 2-3 cm. Wstawić do zamrażalnika na 10 minut.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, aż będzie lekko złociste, ale nie brązowe. Odstawić, aby ostygło. Nie wyłączać piekarnika!
    4. Odcedzić agrest, zachowując syrop. Odmierzyć 400 ml syropu i wymieszać z imbirem.
    5. Wyłożyć agrest na podpieczonym cieście. Trochę syropu wymieszać z mąką kukurydzianą, aby nie było grudek. Pozostałą część syropu zagotować, a następnie wmieszać część wymieszaną z mąką kukurydzianą i gotować, mieszając cały czas trzepaczką, aż mieszanina zgęstnieje i stanie się klarowna. Polać tym agrest.
    6. Białka ubić z solą i wanilią na sztywno i wyłożyć na agrest. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut, aż beza się lekko przyrumieni i będzie sztywna w dotyku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis