Gnocchi w sosie dyniowym

    Gnocchi w sosie dyniowym

    4polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Smakowite, wegetariańskie danie inspirowane kuchnią włoską. Domowe gnocchi, czyli kluski z ziemniaków, podawane z sosem pełnym sera.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • Sos dyniowy
    • 500 g dyni bez pestek
    • 60 g masła
    • 4 łyżki śmietany 48%
    • 1/2 łyżeczka soli
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 60 g świeżo startego parmezanu
    • Gnocchi
    • 400 g mączystych ziemniaków
    • 1 małe jajko
    • 1/2 łyżeczki soli
    • świeżo zmielony biały pieprz
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
    • 140 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dynię zawinąć w folię aluminiową i piec przez około 1 godzinę.
    2. Obrać ze skóry i zmiksować z masłem, śmietaną i gałką muszkatołową. Gdy gnocchi są już gotowe, podgrzać sos w małym rondelku i wmieszać parmezan. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Gnocchi: ugotować ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie (około 25-35 minut). NIE rozgotować.
    4. Obrać jak najprędzej, póki ziemniaki są gorące. Przecisnąć przez praskę lub utłuc i wyłożyć na dużą blachę. Odstawić, aby ostygły.
    5. Wymieszać ziemniaki z jajkiem, solą, pieprzem, gałką, parmezanem i mąką na ciasto. Uformować dwa wałki o średnicy ok. 1 cm. Pokroić na kluski długości 3 cm. Delikatnie spłaszczyć widelcem.
    6. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, a następnie zmniejszyć ogień, aby woda tylko lekko się gotowała. Gotować kluski aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i dobrze odsączyć. Podawać na ciepło z sosem dyniowym.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis