Ziemniaki puree z pieczonym czosnkiem

    (635)
    1 godz. 15 min

    Słodki smak przypieczonego czosnku sprawia, że te tłuczone ziemniaki są pyszne!


    Zrobione przez 619 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 6 obrane ząbki czosnku
    • 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
    • 7 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
    • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
    • 20 g startego parmezanu
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Włożyć ząbki czosnku do małego naczynia do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, przykryć i piec 45 minut, aż nabiorą złotego koloru.
    3. Zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę, włożyć do niej ziemniaki i gotować aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić i przełożyć do dużej miski.
    4. Do ziemniaków dodać pieczony czosnek, mleko, ser parmezan i masło. Doprawić solą i pieprzem. Miksować, aż osiągną odpowiednią konsystencję.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (635)

    Komentarze po polsku (2)

    autor:
    0

    Puree ziemniaczane to zawsze dobry dodatek do obiadu! A czosnek dodaje wyjątkowego smaku.  -  31 lip 2017

    autor:
    0

    Polecam  -  29 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis